Na pohárovú Európu majú šancu tri slovenské hádzanárske tímy

05.09.2014 Bratislava

Bratislava 5. septembra (TASR) - Tri slovenské hádzanárske tímy štartujú cez víkend svoje účinkovanie v novom ročníku európskych pohárových súťaží. Úradujúceho majstra Tatran Prešov čaká v bieloruskom Breste na kvalifikačnom turnaji ďalší pokus o postup do hlavnej fázy prestížnej Ligy majstrov, HK Topoľčany a HC Sporta Hlohovec nastúpia na prvé zápasy 1. kvalifikačného kola Pohára EHF proti holandskému HV KRAS/Volendam resp. tureckému Bursa Nilüfer BK.

Prešov túži po elitnej Lige majstrov. Tatran v Breste v boji o jedinú postupovú miestenku nastúpi najskôr v sobotu o 15.00 SELČ v semifinále 1. kvalifikačného turnaja proti srbskej Vojvodine Novi Sad, druhú dvojicu tvoria domáci HC Brest Meškov a holandský šampión Targos Bevo HC. Víťazi budú hrať v nedeľu finále, zdolané tímy sa stretnú v súboji o tretiu priečku. Šarišania majú za sebou tri neúspešné pokusy o LM, čaká ich štvrtý. Doma najprv neuspel pri kormidle zeleno-bielych Čech Rastislav Trtík, po ňom Srb Djordje Rašič, a pred rokom opäť pred vlastným obecenstvom ani Slovák Peter Hatalčík. Štvrtý pokus absolvujú Šarišania pod vedením Petra Dávida. "Toto už nespomíname. Čo bolo, bolo. O minulosti sa s chlapcami vôbec nebavíme, zaujímavú nás najbližšie dva dni," tvrdí kouč Tatrana.

Jeho zverenci majú v nohách náročnú prípravu a tiež dva súťažné zápasy SEHA GSS League, v ktorých sa ešte ukázali nedostatky slovenského šampióna. "Žiaľ, naša najväčšia slabina sa nedá momentálne úplne odstrániť. V Skopje s Metalurgom a aj doma s Veszprémom (28:34 resp. 29:32) sme doplatili na úzku lavičku. Od nej by sme potrebovali väčšiu pomoc, lenže tá nedokázala plnohodnotne nahradiť zranené opory. Dlhodobých maródov Pekára, Tomáša Urbana, Verkiča. Tiež Kopča, Sadového." Tatran napriek tomu proti maďarskému veľkoklubu ukázal bojové srdce i kvalitu. "Štyridsať minút to bola úplne vyrovnaná partia. Boli pasáže, keď sme mali navrch. Viedli sme 21:18. V tom je veľké pozitívum. Lenže zápas trvá 60 minút s nám v zostávajúcom priebehu už dochádzali sily. Vieme prečo. Vyžmýkať z hráčov, ktorí boli permanentne na ihrisku, sa viac nedalo," tvrdí Dávid.

Kopčo ale napokon do Brestu odcestoval, hoci na obe stretnutia asi použiteľný nebude. Starosti má aj Sadovyj, ktorý to proti Veszprému skúsil, ale po skončení duelu znova hlásil problémy s lýtkovým svalom. Pri neúčasti brankára Svetislava Verkiča sa slovenský majster musí v Breste spoliehať predovšetkým na pohodu a kvality Jakuba Krupu. Tomu bude sekundovať mladý Matej Vernarský, ktorý má ale menšie problémy s rukou. Preto bude v nevyhnutnom prípade pripravený postaviť sa medzi žrde 43-ročný tréner brankárov Maroš Kolpak, ktorého tatranci napísali na súpisku. Cieľ v Bielorusku je jasný – "Chceme postúpiť," vyhlásil Dávid. Znamená to zdolať najprv Vojvodinu, potom aj finálového súpera. Podľa papierových predpokladov by ním mať byť domáci Brest. "Ja mám s bieloruskou hádzanou nevybavené účty. V roku 2012 pripravila slovenskú reprezentáciu, ktorú som viedol, o postup na majstrovstvá sveta. Rozhodol jediný gól. Je im teda čo vracať," dodal kouč. Do Ligy majstrov ide iba víťaz, zvyšné tímy ešte dostanú šancu v Pohári EHF.

Topoľčany aj Hlohovec

Slovenský vicemajster HK Topoľčany sa po dlhých rokoch vracia na európsku scénu. Žreb 1. kvalifikačného kola mu do cesty postavil holandský HV KRAS/Volendam. Prvý zápas je na programe v sobotu o 15.30 h v Holandsku. "Do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať, aj keď to bude veľmi ťažké," povedal pre TASR kouč Ivan Pompoš. "V ligovej generálke v Košiciach sme sa poriadne vytrápili, najmä v závere. Skončilo to šťastnou výhrou 31:30, ale už si nemôžeme dovoliť takéto lapsusy. O Volendame máme informácie z videozáznamov, v kádri majú viacero holandských reprezentantov. My máme možno menej skúseností, ale kožu lacno nepredáme. Káder je zdravotne v poriadku a sme pripravení bojovať o postup."

Prvé kvalifikačné kolo Pohára EHF čaká aj na hádzanárov Sporty Hlohovec, ktorí sa v uplynulom ročníku dostali do skupinovej fázy tejto súťaže. Rovnaký cieľ má ambiciózny klub aj tentoraz, prvou prekážkou bude turecký klub Bursa Nilüfer BK. Úvodný diel dvojzápasu je na programe v hlohoveckej hale Na Zábraní v sobotu o 18.00 h. Sporta v stredu v generálke vyhrala v predohrávke 2. kola extraligy nad Novými Zámkami 31:22, predvedený výkon by ale na európskej scéne nemusel stačiť. "Z našej strany to nebolo príliš dobré, predovšetkým v obrane sme nestáli na pevných nohách. V defenzíve hlavne musíme zmeniť agresivitu. Toto si proti Burse nemôžeme dovoliť," povedal pre klubový web najlepší strelec Sporty v dueli Vladimír Guzy. Šéf Sporty Patrik Voltmann pre web SZH uviedol: "Verím, že tohtoročnú sezónu v Pohári EHF odštartujeme úspešne, teda víťazstvom. Pohárovú matematiku všetci dobre poznáme, čím vyššie víťazstvo v prvom zápase, tým viac šancí pred odvetou. V minulej sezóne sa nám podarilo nastaviť pohárovú latku vysoko, veď postup do skupinovej fázy považujeme za jeden z najväčších úspechov klubu. Zopakovať ho bude nesmierne ťažké. Aktuálnym cieľom je postup do druhého kola, kde by nás čakal zaujímavý súper Sporting Lisabon." Odvety v Pohári EHF sú na programe o týždeň.

Kvalifikačný turnaj o postup do Ligy majstrov - 1. skupina, Brest (Biel.):

sobota:

15.00 h: HC Vojvodina Novi Sad (Srb.) - TATRAN PREŠOV
17.30 h: HC Meškov Brest (Biel.) - Targos Bevo HC (Hol.)

nedeľa:

15.00 h: o 3. miesto
17.30 h: finále

Pohár EHF - 1. kvalifikačné kolo, prvé zápasy:

15.30 h: HV Kras/Volendam (Hol.) - HK TOPOĽČANY
18.00 h: HC Sporta Hlohovec - Bursa Nilüfer BK (Tur.)
 

Vyberte región